Flamenco

Bij flamenco dansen denk je automatisch aan passie en gratie, maar geen enkele dans is hetzelfde. Er zijn zelfs meer dan 50 verschillende palos (soorten flamencodansen), die zich aanpassen aan de gewenste sfeer, de gekozen melodieën en de culturele tradities achter elk lied.

Er is veel ruimte voor improvisatie in de flamenco muziek en het flamenco dansen, waardoor de dansers en zangers de flamenco aan kunnen passen aan hun emoties tijdens het optreden. Deze persoonlijke expressie dient echter wel binnen de regels van de muzikale flamencotraditie en binnen de traditionele ritmische patronen te blijven


Het is moeilijk te omschrijven wat dé flamenco precies is… zeker is dat het een verzamelnaam is voor de muziek, zang en dans. Flamenco heeft alles te maken met het uitdrukken van gevoel, wat kan variëren van intense triestheid tot grote vreugde. Het is dus een dans vol passie en hartstocht. Ook heeft deze dans een sterk persoonlijk karakter. Daarbij spelen de eigen emoties van de dansers een belangrijke rol, zoals liefde, wanhoop en erotiek. Deze dans is een mengeling van zang, gitaarmuziek, dans, maar ook handgeklap en gestamp. Doordat het ritme van de flamenco vaak verandert helpt dit geklap en gestamp de dansers om de maatwisseling te onthouden. De kleding die de vrouwen dragen is heel opvallend. Het zijn mooie lange jurken, met hele felle kleuren. Ze zijn extra opvallend gemaakt met stippen of strepen, zodat de vouw heel goed kan opvallen bij de man, want dat is juist de bedoeling van deze dans.

Naast het ritme, muziek en de dans zijn ook de teksten van de flamenco een belangrijke uitingsvorm. De teksten zijn vaak oud en zijn allemaal heel verschillend van inhoud. Sommigen zijn heel grappig of alledaags, anderen zijn weer heel triest. Alle teksten gaan over het leven, de liefde en de dood. Één van de meest bekende schrijvers is Federico Garcia Lorca.

Donderdag 21.00-22.00 uur
COPYRIGHT © 2019 Jazz Dansstudio Marleen | DESIGN, DEVELOPMENT AND HOSTING: NETANDMORE.NL ROTTERDAM.